Oogruis (visual snow)

door dec 5, 2016aandoeningen

Visual snow (oogruis)

Oogruis is een tamelijk onbekende aandoening, waarbij patiënten een soort sneeuw of televisieruis waarnemen in hun gezichtsveld.

Onder donkere omstandigheden is de ruis het beste waar te nemen, maar sommige mensen hebben ook bij daglicht last van de stoornis, die doet denken aan de aeropsia die bij HPPD wordt gezien.

Dit gegeven doet sommige vermoeden dat de onderliggende oorzaak van oogruis gelijk is aan die van aeropsia, maar bij oogruispatiënten is er lang niet altijd sprake van drugsgebruik.

 

Om leren gaan met visual snow

Heb je last van het visual snow? Je kunt er iets aan doen! Aandachtstraining en cognitieve gedragstherapie helpen om anders met floaters en visual snow om te leren gaan.

Hoe meer je focused op waar je last van hebt, of last van denkt te hebben, of gaat krijgen, hoe meer je dat zal gaan ervaren. Hoe meer je focus ligt op leuke dingen en gedachten, hoe sterker je het gezonde en positieve zal ervaren. En hoe minder last je zal ervaren van de visual snow.

 

Jij hebt zelf in de hand hoe groot of hoe klein je iets maakt

Je focus leren verleggen train je met bijvoorbeeld meditatie, (hatha) yoga en mindfulness. Cognitieve gedragstherapie kan daarnaast helpen om de negatieve gedachtenspiraal in je hoofd te doorbreken.

Probeer daarnaast zicht te krijgen op wat voor jouw reducerende en provocerende factoren zijn. Zoals bijvoorbeeld stress, je dag-nacht ritme en voeding.

 

Oogruis | Visual snow en floaters

Oogruis | Visual snow en floaters

 

Oorzaken visual snow (oogruis)

De oorzaak wordt door patiënten bij uiteenlopende zaken gelegd, zoals stress, gebruik van anti-depressiva, paniekaanvallen of dehydratie.

Sommige mensen met oogruis beweren zelfs dat de aandoening uit het niets kwam, of dat ze hem al hun hele leven hebben. Oogruis zou ook erger kunnen worden in de loop van de jaren.

Mouches volantes komen schijnbaar zeer veel voor bij mensen met oogruis, evenals versterkte nabeelden, ‘glare’ en andere visuele aandoeningen.

Dit en het feit dat er geen fysieke afwijkingen in de ogen van oogruispatiënten zijn te vinden, impliceert wellicht dat oogruis geen ziekte is, maar een entoptisch fenomeen dat wordt opgemerkt door mensen die zeer bewust van hun zicht zijn.

Echter, het is zelfs in dat geval een raadsel wat de onderliggende oorzaak van het fenomeen is.

Is stress ongezond?

Is stress ongezond?

Integendeel: ieder mens heeft juist een bepaalde hoeveelheid stress en spanning nodig om goed te functioneren. 

Lees meer