De ademhaling observeren

door nov 9, 2015ademhalingsoefeningen

De ademhaling observeren

Zolang je leeft, adem je. Waar je ook bent, de adem is er. Waar je ook bent (werk, thuis, in de supermarkt, sporten of bij vrienden), welke mindfulness oefening je ook doet de ademhaling is er altijd.

Naar de ademhaling kan je altijd terug gaan. Neem de ademhaling waar zoals hij is. Niks bijzonders. Gewoon in- en uitademen zoals altijd en observeer.

 

1. Wat merk je als je de ademhaling observeert?

  • Is de ademhaling snel, kort, hoog of juist snel, diep en laag?
  • Kan je hem horen? Of is hij juist stil?
  • Is er beweging in het lichaam te voelen, als je in- of uitademt?
  • Laat de adem er gewoon zijn en blijf hem met een kalme mindset observeren.

 

2. Je leert de adem te observeren door te blijven oefenen

Wat er ook gebeurt (je valt bijvoorbeeld in slaap, je verliest je concentratie, je blijft aan andere dingen denken, je richt je op het verkeerde lichaamsdeel), het maakt niet uit. Ga gewoon door met oefenen. Dit zijn jouw ervaringen in het moment, wees je er gewoon van bewust.

 

3. Wees vriendelijk voor jezelf

Dwaalt je geest af, merk dit dan op. En breng deze op een vriendelijke manier terug naar de oefening.

4. Neem de tijd om regelmatig en veelvuldig oefenen

Laat begrippen los als ‘succes’, ‘falen’, ‘het echt goed doen’. Dit is geen wedstrijd. Het is geen vaardigheid waarnaar je moet streven. De enige discipline die wordt gevraagd is dat je regelmatig en veelvuldig oefent. Doe het gewoon met een open, nieuwsgierige instelling.

5. Oefen in rust en stilte

Laat al je verwachtingen varen. Zorg gewoon voor de juiste omstandigheden – rust en stilte, regelmatig en vaak oefenen. Meer niet. Hoe meer je resultaat probeert te beïnvloeden, des te minder effect zal het hebben.

 

6. Streef nergens naar

Probeer je beleving van elk moment te benaderen met de instelling: “Okay, zo is het nu”. Als je onaangename gedachten, gevoelens of lichamelijke gewaarwordingen probeert af te houden, zullen die je alleen maar afleiden en wordt vergroot.

De truc is: Wees opmerkzaam, streef nergens naar, blijf in het moment, accepteer de dingen zoals ze zijn.

Stress en de ademhaling

Stress en de ademhaling

Mensen die gestrest zijn gaan vaak oppervlakkig, sneller en korter ademhalen. Ze ademen dan via de hoge borst en het middenrif is gespannen.

Lees meer
Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen

De ademhaling is een voortdurend afwisselende beweging van de in- en uitademing. Een rustige beheerste ademhaling heeft een positief effect op het zenuwstelsel en organen, en ontspant lichaam en geest.

Lees meer
Buikademhaling leren

Buikademhaling leren

Een ademhaling die kan helpen om gemakkelijker te ontspannen en je aandacht te leren richten is de middenrifademhaling / buikademhaling.

Lees meer

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!