Boek – Mindfulness bij volwassenen met autisme – Annelies Spek

door sep 11, 2015autisme, boek

Het boek Mindfulness bij volwassenen met autisme (Annelies Spek (2010) Amsterdam: Hogrefe Uitgevers) bevat een “vernieuwd” mindfulness programma voor mensen met autisme. De originele cursus Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is speciaal voor deze doelgroep aangepast. Met dit heldere en toegankelijke boek kunnen mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) zelf aan de slag met mindfulness maar het kan ook dienen ter voorbereiding of ondersteuning tijdens het volgen van een groepscursus.

Het boek leest lekker weg, en is in korte bondige en duidelijke hoofdstukken ingedeeld. Deel 1 geeft een algemene uitleg over autisme, en gaat daarna verder in op hoe mindfulness hierbij kan helpen. Daarna wordt het programma uit de doeken gedaan, en wordt er hulp geboden bij het eigen maken van de oefeningen. Per oefening is er ook een FAQ die hulp bij de oefeningen biedt. Het geheel wordt ondersteund door een duidelijke internetsite, waar alle oefeningen in mp3 te downloaden zijn en ook een hand-out te vinden is voor professionals die deze training willen gaan gebruiken. Het geheel is voorzien van duidelijke plaatjes die de boodschap goed weergeven.
image
Mindfulness bij volwasenen met autisme is een welkome aanvulling op de reeds bestaande mindfulnessliteratuur.

De oefeningen wijken iets af ten opzichte van de originele bodyscan en zitmeditatie etcetera. Zo wordt wat vaker gebruik gemaakt van suggestieve taal en worden instructies wat vaker herhaald, waardoor de omvang ook wat groter is. Daarnaast wordt rekening gehouden met de formulering.

Bij BOL.com kun je delen van het boek inkijken: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/mindfulness-bij-volwassenen-met-autisme/1001004010309651/index.html#product_images

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!