EMDR therapeut Hillegersberg-Schiebroek

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Schokkende ervaringen zoals een verkeersongeval, seksueel misbruik of het overlijden van een belangrijk persoon in jouw leven.

Belangrijk is te realiseren dat iedere ervaring traumatisch kan zijn. Het gaat om ervaringen die veel invloed hebben gehad op iemands leven en die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben op jouw leven. Voor deze ervaringen kan EMDR gebruikt worden.

Zoek je een EMDR therapeut in Hillegersberg-Schiebroek dan ben je in mijn praktijk op de juiste adres. De EMDR therapie geef ik aan huis of op de praktijk op de adrianalaan 161, 3053MB te Rotterdam.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 • De herinnering wordt minder beladen
 • Flashbacks nemen af
 • Aan de gebeurtenis terugdenken wordt makkelijker
 • Je blikt positiever terug
 • De herinnering voelt minder bedreigend
 • Schokkende ervaring krijgt een plek
 • Stress symptomen nemen af

 

Waarvoor is EMDR bedoeld?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de mensen ‘verwerkt’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten.

Psychische klachten kunnen zich uiten in de vorm van stress symptomen, opdringende angstige herinneringen / beelden en schrik- en vermijdingsreacties.

Bij de behandeling van EMDR is het uitgangspunt dat de psychische klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen. Daarmee worden gebeurtenissen bedoeld die dusdanige sporen hebben nagelaten in het geheugen van de persoon, dat hij of zij er nu nog steeds last van heeft.

De belangrijkste insteek bij EMDR is om je te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

 

 • Emotionele verwaarlozing
 • Een heftig verkeersongeval
 • Huiselijk geweld
 • Overlijden van een belangrijk persoon
 • Pesterijen en krenkingen in de jeugd
 • Ziekte zoals bijvoorbeeld borstkanker
 • Het verliezen van een kind
 • Seksueel misbruik

Belangrijk is te realiseren dat iedere ervaring traumatisch kan zijn. 
Het gaat om ervaringen die veel invloed hebben op iemands leven.
En ervaringen die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben. 

 

Wachtruimte

Wachtruimte. In het pand werken naast mij een Psychosomatisch Fysiotherapeut, acupuncturist en een osteopaat.

 

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat EMDR zeer effectief is bij traumatische ervaringen.

Door de effectiviteit van EMDR is de therapie meestal kortdurend. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

In het begin van de EMDR therapie zal aandacht worden besteed aan de oorzaak en achtergronden van de klachten. Hieruit zal blijken of een gerichte traumabehandeling op dat moment noodzakelijk of nodig is, en of daarvoor EMDR kan worden gebruikt.

Indien nodig wordt er met andere therapieën gewerkt zoals haptotherapie, cognitieve gedragstherapie, schematherapiemindfulness of psychosociale therapie.

 

Entreepand

De praktijk is gecentraliseerd in de woonwijk Hillegersberg-Schiebroek. Er kan in de straat gratis worden geparkeerd.

 

Hoe gaat EMDR in z’n werk?

Tijdens de EMDR therapie zal er worden gevraagd aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart.

Tijdens de EMDR therapie zal worden gevraagd de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus.

Door mijn hand die op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer te bewegen en daarbij zal ik vragen de aandacht te richten op mijn bewegende hand. In een ander methode wordt het lichaam van rechts en links heen en weer bewogen.

Na elke set EMDR wordt er even rust genomen. Tijdens dit rust moment zal ik dan vragen wat er in gedachten naar boven komt.

De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Na elke set (oog)bewegingen wordt er gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

 

EMDR vinger volgen

EMDR therapie (externe stimulus via de ogen)

 

Wat zijn de te verwachten effecten van EMDR?

De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken.

In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen.

Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

 

Begeleidingsruimte

Op de begaande vloer bevind zich de behandelruimte.

 

Zijn er ook nadelen aan EMDR?

Na afloop van een EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is natuurlijk goed. Toch kan dit in sommige gevallen het idee geven even de regie kwijt te zijn.

Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.

Het is aan te bevelen een dagboekje bij te houden en op te schrijven wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende zitting aan de orde komen. Eventueel kunnen deze thema’s worden gebruikt om EMDR op toe te passen.

 

Wat is het werkingsmechanisme van EMDR?

Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar de verklaring van de effecten van EMDR. Uit de onderzoeken die zijn verricht lijkt de werking van EMDR te maken te hebben met de informatieverwerking van de hersenen.

Doordat bewust de aandacht wordt gericht op de traumatische gebeurtenis inclusief een afleidende stimulus is het voor de hersenen onmogelijk de herinnering op dezelfde manier intact te houden.

Doordat er een wisselwerking tussen de twee hersenhelften plaats vindt wordt verstand en gevoel geïntegreerd, waardoor je na één of meerdere sessies EMDR anders over de traumatische ervaring denkt en voelt.

Het gaat niet goed

Het gaat niet goed

Leren herkennen wat stress met je doet. Zodat je vanuit herkenning (gezondere) keuzes kan maken.

Waardoor stress?

Waardoor stress?

Wat is de reden dat je stress ervaart? En hoe krijg je belasting en belastbaarheid weer in balans?

Gespannen buik stress

Gespannen buik stress

Hoe komt het? Wat is het? En 9 tips om anders met een gespannen buik bij stress om te gaan. 

Wat gebeurd er in het lichaam bij stress?

Wat gebeurd er in het lichaam bij stress?

Zoals een soldaat het omschreef: “Het is alsof ik op duizend toeren zit, terwijl iedereen om me heen kalmpjes dertig toeren draait. Ik voel me opgefokt en kan me nergens ontladen.”

Traumatische ervaring

Traumatische ervaring

Wanneer is iets traumatisch? Welke therapie vormen zijn er? Hoe gaan die therapieën helpen om het trauma te verwerken?

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!