Meditatie Rotterdam

Meditatie Rotterdam

Bij mediteren leer je de aandacht te richten, vriendelijk te zijn voor jezelf, standvastig te zijn en anders om te gaan met verdriet, depressieve of/en angstige gevoelens. Meditatie dan daarnaast ondersteunend werken bij klachten zoals een verslaving, een depressie of een burnout. Door te leren mediteren leer je opnieuw het leven te waarderen in het huidige moment, je ontwikkelt discipline en je gaat je rustiger voelen. Meditatie is een prachtige eeuwenoude techniek, die veel meer is dan hip, sexy en/of cool. Je bent van harte welkom in mijn praktijk meditatie Rotterdam.

mindfulness rotterdam

 

1. Wat doe je bij mediteren?

Als je aan het mediteren bent focus je op één ding of object om je te concentreren. Bijvoorbeeld de ademhaling, een woord dat je herhaalt of je richt de aandacht op de geluiden om jouw heen.

Als je tijdens het mediteren afdwaalt in gedachten of aan het fantaseren bent (dromen) breng je de aandacht weer terug naar de oorspronkelijke oefening. Het regelmatig afdwalen van de aandacht is normaal en betekent niet dat je verkeerd mediteert. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer. De kunst is erom te glimlachen en gewoon weer door te gaan met oefenen. Oefening baart kunst.

Alle gedachten en sensaties laat je tijdens de meditatie voorbij gaan. Als je mediteert hoor je nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer, voel je nog steeds de kater van gisteren, denk je nog steeds aan de klussen die je morgen wil doen enzovoort. Het grote verschil is dat deze afleidingen je niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren probeer je niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. Ook hoef je niets te veranderen, te bereiken of op te snappen. Je omarmt en leeft het huidige moment zoals het simpelweg nu is.

Mindfulness Rotterdam | Oefenruimte

Meditatie Rotterdam | Oefenruimte

 

2. Voordelen van mediteren

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar meditatie. In wetenschappelijke onderzoeken wordt dan ook steeds vaker bevestigd wat mediterende mensen al eeuwenlang ervaren. Meditatie werkt! Het is bijzonder dat zo’n eeuwenoude oosterse techniek werkt bij zowel psychische als lichamelijke klachten. Mediteren is een belangrijk onderdeel van mindfulness beoefening.

Bij hersenonderzoek is aangetoond dat meditatie effectief kan werken bij stress regulatie, concentratie, woede aanvallen, slaap problemen, burnout klachten, verslavingsproblematiek maar ook bij bijvoorbeeld depressie klachten. Wetenschappers van de universiteit van Wisconsin ontdekten in 2003 dat de activiteit in de linker voorhersenen bij mediterenden actiever is dan bij niet-mediterenden. Deze extra activiteit in de linker prefrontal cortex wordt geassocieerd wordt met positieve emoties, enthousiasme en een vrolijkere kijk op het leven.

 

3. Lichamelijke voordelen van mediteren

Uit onderzoek is gebleken dat er enorm veel lichamelijke voordelen gekampt gaan met meditatie. Vandaar dat veel artsen hun patiënten nu ook vaker adviseren om te gaan mediteren.  De waslijst aan voordelen die meditatie heeft zul je misschien doen verbazen. Iedereen heeft wel te maken met stress in welke vorm dan ook. Stress geeft ons indirecte problemen zoals een hoge bloeddruk, hartklachten, slapeloosheid enzovoorts. Mediteren verlaagt je hartslag, een te hoge bloeddruk gaat drastisch omlaag en de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen neemt af. Ook verminderd meditatie alle pijnlijke kwaaltjes en verbetert je immuunsysteem. Ook voor onze organen is mediteren een goede oefening omdat je maag- en darm functies verbeteren. Door te zitten in meditatiehouding verbetert je lichaamshouding en spierflexibiliteit. Daarnaast kun je van mediteren een hoger level van ontspannenheid ervaren.

Rene Tobe | Mindfulness Rotterdam

Rene Tobe | Meditatie Rotterdam

 

4. Mentale voordelen van mediteren

Naast de vele lichamelijke voordelen die meditatie biedt, zijn er ook veel mentale voordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat we bepaalde eigenschappen door middel van meditatie kunnen trainen. Dit zijn eigenschappen zoals compassie en acceptatie. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat je sociale vaardigheden en je manier van omgang verbetert. Bij mediteren focus je je alleen op het hier en nu, waardoor veel depressiviteit- of angst gevoelens afnemen. Je wordt je meer bewust van alles wat je doet en hierdoor ga je meer in aandacht leven. We gaan kleurrijker kijken naar al het moois om ons heen. De kracht en controle over onze emoties worden sterker en je zal hier beter mee om leren gaan. De genoemde effecten leiden allemaal tot een betere prestatie op bijvoorbeeld school of werk, je kunt beter met de hoge werkdruk aangaan en je beter concentreren. Daarnaast is aangetoond dat je linker hersenhelft een stuk actiever wordt door mediteren!

Al deze voordelen zijn gebaseerd op basis van medisch onderzoek verricht door Harvard Medical School, University of Alberta, Duke School of Medicine, Universiteit van Leiden en andere universiteiten.

Mindfulness Schiebroek
Mindfulness docent Rotterdam
Mindfulness Schiebroek
Mindfulness Schiebroek

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!