Meditatie Rotterdam

Leren mediteren

Voor het beoefenen van meditatie hoef je niet je gezin te verlaten, een hertenvel te kopen en naar de Hymalaya te vertrekken om daar de rest van je leven in een grot te gaan zitten. Je kunt gewoon mediteren terwijl je een drukke baan hebt, onregelmatige diensten draait en zelfs wanneer je druk in de weer bent om te voorkomen dat de kleine van drie het gootsteenkastje ontdekt. Meditatie is juist een middel om op de juiste manier met deze spanningen om te gaan. Om je volledig in te kunnen zetten is het belangrijk zo nu en dan af te stemmen op jezelf, rustig te worden en opnieuw je zwaartepunt te bepalen.

Elke donderdagavond om 18:30 wordt er meditatieles gegeven. Deelnemen? Stuur een mailtje naar rfh.tobe@gmail.com of bel/sms/whatsapp naar 06-48115597.

mindfulness rotterdam

 

1. Wat is meditatie?

In tijdschriften, de kranten en op de tv, iedereen heeft het er over. Maar wat is mediteren, hoe werkt het en hoe kun je het leren zonder alle tempels en verschillende meditatiescholen te moeten bezoeken? Meditatie is een sterke manier om opnieuw af te stemmen op onze innerlijke rust, om te gaan met stress en spanningen maar vooral om contact met jezelf te maken. Over meditatie bestaan veel verschillende, zelfs tegenstrijdige ideeën. Het voornaamste is dat men de aard van het denken begrijpt, in plaats van ermee te vechten. Velen van ons worden meestal gedreven of overheerst door onze gedachten en gevoelens.

Meditatie is de staat van simpelweg zijn, alleen pure ervaring, zonder dat het lichaam of de geest tussenbeide komt. Het is een natuurlijke staat, maar we zijn vergeten hoe we deze staat kunnen bereiken. Meditatie is een natuurlijk toestand, en je hebt er vrijwel zeker van geproefd, hoewel je misschien niet de naam van de smaak kende. Meditatietechnieken of methoden zijn hulpmiddelen waardoor een innerlijke gelegenheid wordt gecreëerd die het makkelijker maakt om los te komen de hectiek van het dagelijks leven en het makkelijker maakt af te stemmen op onze innerlijke rust.

 

2. Is meditatie iets religieus?

Wanneer we denken aan meditatie denken we aan mannen in zwarte jurken op een rij in het Japanse zenklooster of aan de lama’s in oranje gewaden in Tibet. Echter is meditatie niet verbonden aan een religie of traditie. Ze hebben alle wel unieke methoden ontwikkeld waar in onze trainingen en workshops graag gebruik van maken. Iedere meditatieschool heeft jaren van ervaring opgedaan met verschillende meditatietechnieken die elk hun eigen voordelen en eigen charme hebben. Maar net zo min als dat je alleen in Frankrijk stokbrood kunt eten, is meditatie verbonden aan een religie of cultuur.

Het spreekt voor zichzelf dat iedere cultuur zijn eigen uitingsvorm en tradities heeft ontwikkeld en dat heeft verweven met zijn technieken en methoden. De kunst is nu om de verschillende methoden te scheiden van de traditie en het te vertalen naar onze westerse maatschappij zonder dat het aan kracht verliest.

Mindfulness Rotterdam | Oefenruimte

Meditatie Rotterdam | Oefenruimte

 

3. Kan iedereen leren mediteren?

Absoluut! Voor meditatie hoef je geen diploma’s te behalen of moeilijke opleidingen te volgen. Een korte cursus of wat onderzoek in boeken of op internet kunnen je al veel verder helpen. Je moet het echter wel doen! Enkel lezen over meditatie gaat je niet veel verder brengen.

Als je net begint met mediteren kan het wat onwennig voelen in begin. Je vraagt je bijvoorbeeld af of je het allemaal wel goed doet. Dat is heel normaal, fietsen heb je ook moeten leren, maar eenmaal geleerd raak je het niet meer kwijt. Op de donderdag avond gaan we samen aan de slag met verschillende meditaties. Door samen te oefenen zal je zekerder worden in je beoefening en is het altijd leuk om te ervaren dat mediteren in een groep grote voordelen heeft, maar vooral leuk is om te doen.

Op de meditatieavond in Rotterdam op de donderdagavond laat ik je verschillende meditatie technieken ervaren. Er komen ademhalingstechnieken aanbod, tips om het mediteren gemakkelijker te maken en we gaan natuurlijk samen mediteren. Door in ieder geval elke donderdag avond samen te mediteren, ga je een ritme ontwikkelen in het mediteren.  Dit gaat je uiteindelijk helpen om thuis ook een ritme in het mediteren te ontwikkelen. Leren mediteren is vooral heel veel doen. Oefening baart kunst.

 

4. Gelukkig zijn en innerlijke rust

Velen van ons hebben het idee dat wanneer we een bepaald doel bereikt hebben gelukkig zullen zijn. Als ik dat mooie huis, die goede baan of misschien wel die mooie man of vrouw heb, kan ik eindelijk gelukkig zijn. Anderen zijn tot de conclusie gekomen dat je hier weliswaar even erg blij van kunt worden, maar dat het niet lang duurt voordat ook dit weer ‘gewoon’ is. De meeste van ons gaan uiteindelijk weer op zoek naar de plek waar we dat geluk dan wel ‘vandaan’ kunt halen.

We verplaatsen hiermee het geluk buiten onszelf, terwijl het werkelijke geluk niet buiten onszelf ligt maar alles te maken met onze beleving en houding ten opzichte van de wereld buiten ons. Wanneer onze houding er een is van innerlijke rust zal je anders in het leven staan en zul de situatie buiten ons minder van invloed zijn dan voorheen.

Er zijn veel namen voor deze innerlijke rust. De een noemt het contact met je boeddha-natuur, de ander noemt het de Natuurlijke grote Vrede en een derde zal het contact met de Harmonie of misschien wel in verbinding staan met God noemen. Meditatie is een sterke manier om opnieuw af te stemmen op deze innerlijke rust.

Rene Tobe | Mindfulness Rotterdam

Rene Tobe | Meditatie Rotterdam

 

5. Voordelen van meditatie

De voordelen van meditatie. Er zijn veel redenen om te beginnen met meditatie en de reden die mensen aangeven zijn vaak erg uiteenlopend, maar de belangrijkste reden is vaak toch zeker het zoeken naar innerlijke rust, het opnieuw contact willen maken met jezelf. Het zal niemand ontgaan zijn, dat er steeds meer aandacht uitgaat naar de positieve lichamelijke uitwerkingen van meditatie.

We kunnen hier een hele lijst opsommen waar meditatie goed voor zou zijn, al deze voordelen komen voort uit het opnieuw leren ontspannen en goed in je vel zitten. Wanneer je goed in je vel zit, je regelmatig diep ontspant en daardoor beter kunt omgaan met stress leggen we direct de vinger op de zere plek. We hebben bijna allemaal te kampen met stress in welke vorm dan ook, en dit geeft ons veel indirecte klachten als hoge bloeddruk, hartklachten, slapeloosheid, maagzweren en natuurlijk een onbehagelijk gevoel in het algemeen.

Natuurlijk kan sporten je hier een eind op weg helpen, echter niet op het punt van de diepe ontspanning en innerlijke rust. Tijdens meditatie krijgt je lichaam andere signalen, verandert je ademhaling en je hartslag en het meest belangrijke: je kan je weer afstemmen om je innerlijke rust.

Mindfulness Schiebroek
Mindfulness docent Rotterdam
Mindfulness Schiebroek
Mindfulness Schiebroek

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!