Tips mindfulness yoga

door dec 12, 2015Mindfulness Rotterdam

Tips mindfulness yoga

Praktische tips om mindfulness, meditatie en yoga op de juiste manier te beoefenen.

Probeer bewust te voelen tijdens de oefeningen

Bij het beoefenen van de yogahoudingen is het de bedoeling dat je beweegt binnen jouw eigen mogelijkheden. Het lichaam beweegt binnen zijn eigen ruimte. Even flink doorduwen of strekken zorgt niet dat je meer ontspannen wordt.

Sterker nog door te presteren ga je over je grenzen heen en respecteer je niet je mogelijkheden. Het beoefenen kost dan energie en grote kans dat je ook het lichaam beschadigd, waaronder bijvoorbeeld pezen, spieren of gewrichten. Het is tijdens de beoefening dan ook de kunst om de gulden middenweg leren te bewandelen.

Afspraak maken of meer informatie?
Therapie, mindfulness & yoga

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

Grenzen onderzoeken en respecteren

De ademhaling helpt vaak je grenzen te onderzoeken en te respecteren. Stokt je adem dan ben je in de houding te ver gegaan. Om op een gezonde manier met je lichaam te werken, is het belangrijk om altijd ruimte te houden voor de ademhaling.

Dat klinkt vanzelfsprekend, maar vooral als je voor het eerst yoga en mindfulness oefeningen doet, zul je merken dat je de neiging hebt jezelf dieper in een houding te forceren, terwijl je vergeet te ademen.

Daarom is het belangrijk om juist iets terug uit de houding te komen, de adem te verdiepen en na elke diepe uitademing de inademing weer toe te laten (dus niet geforceerd inademen!).

  • Wees verantwoordelijkheid en vriendelijk voor jezelf.
  • Voer de oefeningen met rust en aandacht uit.
  • Neem de tijd om te voelen tijdens de houdingen.
  • Je kunt beter 2 tot 5 houdingen kalm uitvoeren met een verdiepte ademhaling als je minder tijd hebt. Deze manier van oefenen is vele malen effectiever dan “even snel” een serie oefeningen doen.
  • Eenmalige beoefening geeft alleen een kortstondig resultaat. Regelmatige beoefening geeft een langdurig resultaat.

  • Beoefen geen yoga of/en meditatie vlak na een maaltijd.
  • Doe geen yoga strekkingen met het lichaam vlak na een operatie, botbreuk, ontstekingen of wonden.
  • Doe nooit oefeningen die pijnlijk zijn.
  • Tijdens de beoefening mag enige vorm van ongemak er zijn. Echter als het ongemak overgaat in pijn, kom dan iets terug in de houding en ga weer terug naar jouw comfortzone.

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!