Werkwijze
Het is meestal lastig om veranderingen te bedenken en te bewerkstelligen indien u problemen en/of klachten heeft. Tenslotte wordt er enkel gekeken vanuit het eigen referentiekader. Met de bekende vaardigheden en gedragspatronen die u reeds bezit. Het kan dan handig zijn dat ik met mijn ervaring en expertise meekijk en -denk. Vervolgens kan ik u pro-actief stimuleren om met het probleem aan de slag te gaan en om nieuw gedrag in de praktijk te oefenen.
Afspraak maken? Mail mij op rfh.tobe@gmail.com op bel/sms/whatsapp naar 06-48115597.
Of gebruik het contactformulier.
1. Tijdens een consult kunnen verschillende thema’s behandeld worden, denk hierbij aan
- Inzicht krijgen over uw problematiek
- Het leren herkennen, erkennen en veranderen van (gedrags)patronen
- Anders om leren gaan met emoties, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen
- Vorm leren geven aan wat u voelt en denkt
- Praktische ondersteuning: zoals hulp bij het opvragen van informatie, het invullen van formulieren, het aanvragen van toeslagen, of bijvoorbeeld een verwijzing naar schuldhulpverlening.
2. In de gesprekken staat ten alle tijde de vraag en het doel van de klant centraal.
“Wat is het motief en doel om vandaag hier te zijn?”
- Hierbij wordt er vanuit een breed perspectief begeleiding geboden. Belangrijke vragen daarbij zijn: Ligt er een vraag achter de vraag?
- Op welke gebieden is er sprake van onwenselijk (dis)functioneren op zowel lichamelijke, psychische als sociale context?
- Wat heeft het individu nodig (bijvoorbeeld aan copingstijlen of hulp van netwerk) om hier vorm aan te geven?
Indien specialistische zorg geïndiceerd, wordt er doorverwezen voor het betreffende (deel)gebied. De hulp wordt geboden in de vorm van één of meer gesprekken. In die gesprekken wordt samen gewerkt aan het vergroten van de mogelijkheden om die problemen op te lossen.
3. Hulpverlening dicht bij huis
Het gaat erom dat u de juiste hulpverlening krijgt aangeboden, die uiteindelijk aansluit bij uw wensen, en bijdraagt aan een zo spoedig mogelijk herstel. Samen met u onderzoek ik uw probleem en bepalen we in overleg waar u het beste geholpen kan worden. Daarbij is het mogelijk dat u hulpverlening krijgt aan huis of op de praktijk die is gevestigd midden in de woonwijk. Tijdens mijn hulpverlening heb ik oog voor de partners in de wijk.
Bij Dream Tobe wordt mensgericht gewerkt. Nieuwsgierig, zonder waardeoordeel. Eigenschappen te zien die u kunnen helpen. Ieder mens heeft zijn verhaal, zijn valkuilen en dingen die anders lopen in het leven dan men bij voorbaat had gedacht of gehoopt. Hiermee leren omgaan, manieren te vinden om u zelf te ontwikkelen. Uit te gaan van mogelijkheden die u heeft en die gebruiken. En deze mogelijkheden eventueel stap voor stap uit te bouwen. Rekening houdende met uw hulpvraag en het doel waarvoor u bent gekomen.
Diagnostiek vanuit de psychiatrie (via de DSM V) kan helpen om problematiek inzichtelijk te maken. Te leren herkennen, en erkennen. Door psycho-educatie kan begrip en ondersteuning ontstaan vanuit uw familie- en vriendkring en uit uw verdere omgeving. Bij Dream Tobe staat uw leven centraal. Tegen welke moeilijkheden loopt u aan? Welke dromen heeft u altijd al gehad in uw leven? En welke dromen zou u willen verwezenlijken en welke handvaten heeft u daarbij nodig?
En soms is het belangrijk om gewoon te gaan doen, niet te blijven hangen in analyses, maar gewoon aan de slag te gaan. Fysiek bezig te zijn, een zichtbare en meetbare verandering te bewerkstelligen.
4. Een consult kan helpen bij*:
- Het probleem, de oorsprong en de gevolgen inzichtelijk krijgen
- Eventuele patronen te ontdekken
- Stil te staan bij wat het met u doet (emotioneel, psychisch, lichamelijk)
- Draagkracht, draaglast, draagvlak in kaart brengen
- Verwerking (onder andere door ruimte en vorm te geven aan wat nu wordt ervaren, gedacht en gevoeld)
- Mogelijke oplossingen te bekijken waar u zelf nog niet aan had gedacht
- Een stappenplan te maken
- Indien geïndiceerd: samen op pad en bepaalde stappen doorlopen. Daarbij is het uitgangspunt: waar het kan en mogelijk is, doet u het zelf, waar nodig ondersteun ik.
- Een probleem af te ronden. Soms zijn problemen niet op te lossen. Wel kan u leren er anders mee om te leren omgaan. *(bovenstaande zijn voorbeelden, afstemming over de vorm van de hulpverlening vindt altijd met u plaats)
5. Mijn hulpverlening is toereikend voor mensen die hulp zoeken bij
- vragen hebben rondom eigen functioneren
- angst- en paniekklachten
- somberheidsklachten
- de omgang met anderen bijvoorbeeld partner, vrienden of/en ouders
- de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen, zoals overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk
- moeilijkheden op school: pesten of/en onzekerheid over de eigen prestaties
- eenzaamheid