Is stress ongezond?

door nov 9, 2015stress

Is stress per definitie ongezond?

Dat is zeker niet het geval. Integendeel: ieder mens heeft juist een bepaalde hoeveelheid spanning nodig om goed te functioneren. Dat beetje spanning maakt het mogelijk prestaties neer te zetten.

Denk maar eens aan een voetballer die een strafschop moet nemen. Is hij te ontspannen, dan is de kans groot dat hij de bal te onverschillig en zacht inschiet. Staat hij stijf van de zenuwen, dan is het ook niet erg waarschijnlijk dat hij een goede strafschop zal nemen.

Het teveel of te weinig aan spanning werkt in deze gevallen dus belemmerend om goed te presteren. Pas als de voetballer op zijn optimale spanningsniveau zit, is de kans groot dat hij een goede prestatie neerzet.

Afspraak maken of meer informatie?
Therapie, mindfulness & yoga

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Gezonde of ongezonde stress

Er is een duidelijk verschil tussen gezonde, functionele stress en ongezonde stress. Of gezonde stress zich ontwikkelt tot ongezonde stress hangt, naast individuele verschillen, af van hoelang de spanning duurt, hoe vaak spanning optreedt en hoe hevig deze is.
 

Onderbelasting en overbelasting

Zowel onderbelasting als overbelasting leiden op den duur tot stressklachten. Verveling, geen uitdaging zien, maakt dat mensen last kunnen krijgen van onderstress. In het onderstaande schema zijn enkele voorbeelden opgenomen die kunnen optreden bij een bepaald stressniveau.

 

Wanneer is stress ongezond?

Wanneer is stress ongezond?

Waardoor stress?

Waardoor stress?

Wat is de reden dat je stress ervaart? En hoe krijg je belasting en belastbaarheid weer in balans?

Lees meer
Traumatische ervaring

Traumatische ervaring

Wanneer is iets traumatisch? Welke therapie vormen zijn er? Hoe gaan die therapieën helpen om het trauma te verwerken?

Lees meer

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!