Wat gebeurt er bij stress in de hersenen?

door nov 10, 2015stress

Wat gebeurt er bij stress in de hersenen?

Stress activeert twee systemen in het lichaam. De eerste is een reactie van het autonome zenuwstelsel die er voor zorgt dat je lichaam start klaar is voor actie.

Het andere systeem is de HPA-as (hypothalamus-pituitary gland-adrenal cortex) wat staat voor het hormonale systeem waarbij de hypothalamus en hypofyse in de hersenen en de bijnierschors zijn betrokken. In dit artikel daarover meer.

 

Afspraak maken of meer informatie?
Therapie, mindfulness & yoga

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Ons brein is onder te verdelen in drie gebieden

De hersenstam (reptielenbrein), die onze vitale levensfuncties bestuurt zoals de ademhaling, hartslag, bloeddruk etc. Het limbisch systeem bestuurt onze vecht- en vluchtreacties. Dit deel van ons brein wordt bepaald door emoties. En de Neocortex (grote hersenen). Ons logisch en rationeel denken.

Onder normale omstandigheden neemt ons brein informatie op, verwerkt die door middel van de emoties van het limbisch systeem en stuurt het door naar de grote hersenen voor analyse, rationele verwerking en een verstandige response. Bij stressvolle situaties verloopt dit proces anders.

 

Stress en onze primaire reactie

Bij stressvolle situaties wordt er in de hersenen prioriteit gegeven aan de primitievere delen van de hersenen (hersenstam en limbisch systeem), zodat de actie onmiddellijk reactie oproept.

Dit proces heeft tot doel ons te beschermen als we in gevaar zijn. Wanneer we echter regelmatig of langdurig onder chronische stress verkeren kan dit proces een patroon worden.

Hoe vaker we dit patroon volgen, hoe meer ons brein geneigd is om dit patroon te volgen. Wat er uiteindelijk voor kan gaan zorgen dat we zelfs bij lichte stressfactoren reageren vanuit primitieve gedragspatronen.

Wanneer je stress ervaart wordt je hypothalamus geactiveerd die vervolgens een stofje vrijmaakt die ervoor zorgt dat de hypofyse een stofje afgeeft. Deze stof, adrenocorticotoop, wordt naar de bijnieren gestuurd. De bijnierschors geeft vervolgens cortisol af aan het lichaam.

Er gaat ook wat cortisol naar de hippocampus die invloed kan uitoefenen op hoeveel cortisol er wordt afgegeven en zorgt dat de boel in evenwicht blijft.

 

Cortisol is het stress hormoon wat voor een heleboel veranderingen in je lichaam zorgt

Een beetje cortisol is niet erg, het zorgt er onder andere voor dat je geheugen en aandacht even iets beter wordt en dat je immuunsysteem net even iets harder werkt. Maar wanneer je lange tijd stress ervaart en dus veel cortisol in je lichaam hebt kan dit ervoor zorgen dat je immuunsysteem slechter gaat werken en zelfs je geheugen kan er slechter van worden.

Bij een langdurige hoge dosis cortisol in je lichaam wordt je hippocampus ongevoeliger voor cortisol waardoor de hoeveelheid cortisol in je lichaam niet goed kan worden gereguleerd.

 

Onrustig gevoel en verhoogde hartslag

Naast cortisol geeft de bijnierschors ook adrenaline en noradrenaline af. Deze stoffen geven je het onrustige gevoel en zorgen dat je hartslag wat omhoog gaat. Adrenaline, noradrenaline en cortisol zijn allemaal hormonen. Een eigenschap van hormonen is dat ze vrij lang doorwerken waardoor ze dus flink wat invloed op je lichaam kunnen uitoefenen.

Er zijn dus heel wat hersengebieden en stofjes betrokken bij stress. En stress kan behoorlijk vervelende gevolgen voor je lichaam hebben. Laat je er dus niet van weerhouden om af en toe eens even lekker te relaxen!

Waardoor stress?

Waardoor stress?

Wat is de reden dat je stress ervaart? En hoe krijg je belasting en belastbaarheid weer in balans?

Lees meer
Traumatische ervaring

Traumatische ervaring

Wanneer is iets traumatisch? Welke therapie vormen zijn er? Hoe gaan die therapieën helpen om het trauma te verwerken?

Lees meer
Is stress ongezond?

Is stress ongezond?

Integendeel: ieder mens heeft juist een bepaalde hoeveelheid stress en spanning nodig om goed te functioneren. 

Lees meer

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!