Ik vind mezelf lelijk

De meeste mensen kijken af en toe in de spiegel hoe ze er uitzien en gaan vervolgens verder met de dag. Er zijn ook mensen die de spiegel als hun grootste vijand zien. Ze staan er soms uren voor of vermijden hem juist zoveel mogelijk.

Bij bepaalde mensen is er zelfs sprake van een aandoening. Deze aandoening heeft Body Dismorphic Disorder (BSS). Dit betekent dat iemand zichzelf ontzettend lelijk vindt, terwijl hij er juist heel normaal uitziet.

De persoon is geobsedeerd door zijn lelijkheid. De persoon vindt zichzelf veel te dik of juist te veel te dun, te lang of veelte klein, de neus is lelijk te groot en te hoekig, de huid is vettig vies en lelijk.

Iemand die aan deze aandoening leidt is elke minuut van de dag met “ik vind mezelf lelijk” bezig. Het zichzelf lelijk vinden in een obsessie die de persoon belemmert in zijn dagelijks leven.

 

Afspraak maken of meer informatie?
Therapie, mindfulness & yoga

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

We zijn allemaal voortdurend bezig om aan alles wat er om ons heen gebeurt betekenis te geven

Er is een verschil tussen feiten en betekenissen. Een feit is bijvoorbeeld: er ligt sneeuw buiten. Of je dat fijn vindt of niet, hangt van de betekenis die je eraan geeft: “Balen, want ik moet naar mijn werk rijden” of “fijn, sleeën”.

Die betekenis geven wij in de vorm van gedachten. In onze gedachten hebben we vaak ook voorspellingen over wat er zal gaan gebeuren. Zowel betekenis geven als voorspellingen doen zijn noodzakelijk om ons te kunnen handhaven.

 

ik-vind-mezelf-lelijk

Ik vind mezelf lelijk

 

Betekenis komt voort uit wat we belangrijk vinden

Als je net een fiat hebt gekocht valt het je op hoeveel fiats er rondrijden. Betekenissen en voorspellingen komen ook voort uit wat we eerder geleerd of ervaren hebben. Vaak is dat nuttig.

Bijvoorbeeld: snelweg is hard rijden; en hard rijden is gevaarlijk; en gevaarlijk is extra opletten. Dat weten we door eerdere ervaringen. Als je nog nooit een snelweg hebt gezien, dan weet je niet wat je overkomt als je een oprit op komt rijden.

 

Soms is de betekenis die we verlenen aan een situatie niet helpend

Soms is de betekenis die we verlenen aan een situatie niet helpend. Het kan zijn dat we door negatieve eerdere ervaringen teveel door een gekleurde bril kijken.

Als je bijvoorbeeld vaak te horen hebt gekregen “dat je lelijk bent” of “dik en lelijk bent”, is de kans groot dat je deze mening van andere gaat overnemen en gaat denken “ik vind mezelf lelijk”.

Je kan vervolgens steeds meer betekenis gaan verlenen aan deze gedachte. Je gaat aan waarnemingen, waarheden koppelen en zo wordt de waarheid steeds weer opnieuw bevestigd. En zo wordt de gedachte “ik ben lelijk” steeds weer bevestigd.

Een sterk ontwikkelde kritische ouderstem kan tot gevolg hebben dat je de lat voor jezelf bijvoorbeeld heel hoog legt en dat je allerlei gedachten hebt over hoe mooi je er uit zou moeten zien.

De verschillende modi gaan samen met eigen automatische negatieve (niet helpende) gedachten. Dit zijn gedachten die vaak onbewust maar in heel veel verschillende situaties op kunnen komen. Vaak zijn er bepaalde kerngedachten die aan de basis liggen van de uiteenlopende oppervlakkigere gedachten.

 

ik-vind-mezelf-lelijk

Ik vind mezelf lelijk.

Schematherapie

Schematherapie

Schematherapie is een Integratieve Cognitieve Gedragstherapie ontwikkeld door Jeffrey Young en zijn collega’s vanaf 1990.

Lees meer
Burnout Rotterdam

Burnout Rotterdam

Het herstel van een burnout verloopt in drie fasen. In iedere fase zijn er dingen die je kunt doen om het herstel van een burnout te bevorderen.

Lees meer
Burnout herstel

Burnout herstel

Een zoektocht naar herstel van burnout en overspannen zijn. Praktische tips voor de beste aanpak voor het herstellen van een burnout.

Lees meer
Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve therapie (CGT) gaat over de gekleurde bril die jouw betekenisverlening bepaalt. CGT kan zeer effectief werken bij psychische klachten.

Lees meer
Schematherapie

Schematherapie

Schematherapie geeft handvatten om gedrag te verklaren en te veranderen. Ouder-kind-wijze volwassene schema.

Lees meer
Zelfbeeld

Zelfbeeld

Ons zelfbeeld is heel belangrijk, het vormt de basis van ons handelen en het bepaalt hoe wij met andere communiceren.

Lees meer
Verslaving negatieve gedachten

Verslaving negatieve gedachten

De definitie over wanneer ben je verslaafd bent. Met daarbij uitleg over de verslavingscirkel en wat je kan doen om jouw verslavingsgedrag te doorbreken.

Lees meer
Angst- en paniekklachten

Angst- en paniekklachten

De symptomen van angst- en paniekklachten. En daarbij de bijhorende behandelmethodieken om jouw angst- en paniekklachten te veranderen.

Lees meer
Mindfulness verslaving

Mindfulness verslaving

Bij mindfulness leer je je aandacht richten en weer bewust keuzes te maken. Gedrag om te buigen en te stoppen met je verslaving. 

Lees meer
Depressie

Depressie

Kort en krachtige uitleg om een depressie te herkennen. En 12 adviezen om goed van een depressie te herstellen.

Lees meer

Praktijk gesloten

 

Beste bezoeker / client, 

In verband met mijn sabbatical is mijn praktijk gesloten. Op dit moment heb ik geen zicht op hoelang ik met sabbatical ga.

Een droom die ik al langer begeer is een retraite centrum waarin training, coaching en bewustwording centraal staan. In mijn sabbatical wil ik onder andere onderzoeken of en hoe ik dat kan vormgeven 

Tegen de tijd dat ik meer weet en wat mijn vervolgplannen zijn laat ik jullie dat zeker weten.  

 

Met hartelijke groet,

Rene Tobe
Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!